Word lid Bestel gratis

Nieuwsbrief

Longnieuws Regio Friesland // Januari 2021

 

Hoe gaat het met jullie allen? Sinds maart 2020 hebben we te maken met het coronavirus en in deze tijd is het niet altijd even gemakkelijk. Dat ervaren wij ook.
Misschien hebben jullie zelf of jullie naasten met corona te maken gehad. Veel sterkte gewenst.
Misschien hebben jullie de longpunten en de gezellige contacten met elkaar gemist? Wij hebben in ieder geval jullie wel gemist. 

Ook de overleggen van de Regiocommissie konden natuurlijk
niet fysiek doorgaan maar daar hebben we een oplossing voor
gevonden en we ontmoeten elkaar online.

Online longpunt Friesland, in april en mei

Door het Corona virus konden we geen fysieke longpunten meer organiseren. In samenwerking met het ziekenhuis in Drachten hebben we wel verschillende online bijeenkomsten gehad.
Eén daarvan was Positieve gezondheid, via onderstaande links zijn de powerpoint of het filmpje te bekijken:

https://www.dropbox.com/s/vmx1qmbs2cp8a3p/longfonds_positieve%20gezondheid.pptx%20%5Bmet%20geluid%5D.pptx?dl=0

https://www.dropbox.com/s/9g566ucq7d4zn5d/longfonds_positieve%20gezondheid.pptx%20%5Bmet%20geluid%5D.mp4?dl=0

Koffiemiddag in Sneek

De coronacrisis maakte het ons dit jaar onmogelijk om longpunt bijeenkomsten te houden. En dat vinden wij heel spijtig. Omdat wij graag contact willen houden met onze bezoekers hebben wij gezocht naar een alternatief. Gelukkig mochten we van het Longfonds na de versoepeling van de coronamaatregelen een koffiemiddag organiseren. Helaas maar voor een kleine groep van niet meer dan tien personen inclusief vrijwilligers. Omdat we niet op onze vertrouwde locatie terecht konden moesten we op zoek naar een andere locatie. Dat werd het van der Valk hotel in Sneek. Op 17 september kwamen we daar bij elkaar. Vanwege de 1,5 m maatregel konden we niet met z’n allen om één tafel zitten. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. In de twee kleine groepen kreeg iedereen ruimschoots de gelegenheid om zijn of haar ervaringen in coronatijd te delen met de anderen. Dat gebeurde in een gezellige en ongedwongen sfeer, waardoor er soms ook hele persoonlijke ervaringen met een longziekte werden verteld. In één van de groepen zat een bezoeker die naar de koffiemiddag was gekomen met vragen over een specifieke longziekte. Hij trof daar gelukkig iemand aan met dezelfde longaandoening. Zij kon zijn vragen beantwoorden en haar ervaringen met deze aandoening met hem delen. Hij voelde zich gehoord en ging met een goed gevoel naar huis.

Iedereen was het er over eens dat een koffiemiddag voor herhaling vatbaar is. Vanwege het achtergrondlawaai zijn wij alleen wel op zoek naar een andere locatie. Mocht u een geschikte locatie weten laat het ons dan weten!

Hoe longpunten 2021

Wanneer we weer Longpunten kunnen gaan organiseren weten we nog niet. Dat is nu voor ons allemaal koffiedik kijken. We hopen dat de besmettingen minder worden maar vooral dat er snel
een goed vaccin komt.  

Toch willen we jullie laten weten wat wij wel als mogelijkheid zien. 

  • Bij een lage besmettingsgraad met z’n 10-en een kopje koffie drinken 
  • Of als er geen besmettingen zijn, met 30 mensen met een spreker weer bij elkaar komen. 

Voor jullie handig om te weten wanneer weer wat kan. We hopen jullie snel of online of fysiek weer tegen te komen. Het aantal besmettingen en wat de Rijksoverheid hiervan vindt is daarin bepalend wanneer we weer wat kunnen doen.  Zie:  https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/veiligheidsregio 

0 (geen besmettingen) mag tot 30 personen en meer in overleg 
1 (waakzaam) groep van 10 mag 
2 (zorgelijk) 1 op 1 
3 (ernstig) geen 
4 (zeer ernstig) geen  

Voor actuele informatie kunnen jullie terecht op: https://friesland.longfonds.nl/actueel/agenda en/of mailen via: friesland@regio.longfonds.nl  
We zijn ook actief op  https://www.facebook.com/longpuntfriesland

Webinar UMCG

De Publiekslezingen van het UMCG m.b.t. Covid-19 vonden we zeer de moeite waard. De onderwerpen goed gekozen en de personen die de lezingen gaven deden dat op een niveau dat voor de meeste mensen goed te volgen is. Betrouwbare informatie.  Kijk ook op YouTube UMCG voor één van de publiekslezingen  https://www.youtube.com/watch?v=eqQuvPnscAs

Ps: Mocht iemand nog een leuk idee hebben, mail het dan gerust.  

De Regiocommisie Friesland (Abel, Florence, Betty, Hannie, Aukje en Meine) wil als laatste jullie alle goeds voor het nieuwe jaar wensen. 
Met als belangrijkste item: pas goed op jezelf en je dierbaren en tot in 2021. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
E-mail
Stel uw vraag aan het regiopunt via e-mail.
Ontmoet elkaar
Kom in contact met anderen met een longziekte.
Longforum
Deel uw ervaringen of stel uw vraag aan een longarts.