Word lid Bestel gratis

Rookvrij opgroeien in Leeuwarden

Leeuwarden wil dat vanaf januari 2020 elk kind in de gemeente rookvrij kan opgroeien. Voor medewerkers, vrijwilligers, leden en bezoekers van organisaties en instellingen moet niet-roken op eigen terreinen en gebouwen de norm worden.

De twintig organisaties ondertekenden op ‘Wereld-niet roken-dag’ (31 mei) hiertoe een convenant. De samenwerkende organisaties committeren zich aan het rookvrij worden.

Arbeidsvoorwaarden: De gemeente Leeuwarden heeft in de arbeidsvoorwaarden vastgelegd te zullen werken aan het rookvrij maken van al haar locaties. In Leeuwarden rookt volgens de meest actuele cijfers 26 procent van de inwoners tussen de 19 en 64 jaar. Dat percentage ligt 2 procent hoger dan in heel Friesland. Van de kinderen van twaalf jaar en ouder rookt 6 procent dagelijks.

Scholen, amateursport en zorg solidair: De meeste andere partners maakten al eerder bekend te werken aan een rookvrije omgeving. Scholenkoepels voor primair, voortgezet en MBO-onderwijs, BV Sport, De Friesland Zorgverzekeraar, GGD Fryslân, Jeugdhulp Friesland, de kinderopvangorganisaties Kidsfirst COP en Kinderopvang Friesland, ziekenhuis MCL, Verslavingszorg Noord Nederland en de Veiligheidsregio Fryslân tonen zich solidair. Er zijn meer ontwikkelingen om het roken in de openbare ruimte uit te bannen. Vanaf 1 juli geldt er een rookverbod bij zeker vier amateurvoetbalverenigingen in de gemeente Leeuwarden. GGZ Friesland wil per 1 januari 2019 een rookvrije organisatie voor personeel en patiënten zijn. Al langer probeert Ureterp het eerste rookvrije dorp van Nederland te worden.

https://rookvrijegeneratie.nl/nieuws/rookvrij-opgroeien-leeuwarden/

Bron: Leeuwarder Courant